Damien Hirst & McQueen

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Brownie z pomarańczami i orzechami włoskimi


W porównaniu do makowców, pierników i keksów pierwsza myśl na pytanie o ciasto na święta brzmi: mało słodkie. Ale czy powstałoby tyle ciekawych potraw, gdyby w kuchni kierować się wyłącznie rozsądkiem? Odpowiedź jest jasna, a efekt to brownie z pomarańczami. 


Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Pół tabliczki czekolady deserowej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej pszennej
1,5 kostki masła
3 jajka
1/3 łyżki aromatu waniliowego
Szklanka orzechów włoskich
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Trę na tarce czekoladę deserową. Obieram pomarańczę i kroję ją na plastry o grubości ok. 1.cm, które dzielę na ćwiartki. Podgrzewam w rondlu masło i gorzkie czekolady. Czekam ok. 5 min aż masa ostygnie. Dodaję do niej jajka, aromat waniliowy, stopniowo wsypuję mąkę. Kroję orzechy włoskie na drobno, dodaję do ciasta i mieszam masę łyżką. Wlewam ciasto do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, sypię startą czekoladę i na wierzch układam pomarańcze, lekko zanurzając w cieście. Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180C na 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz